Hva som antagelig ikke gir så mye glede som man skulle tro
Det virker som at det er mange som jakter på diverse mål i livet, som de tror at vil gjøre dem lykkelige og tror at vil gjøre dem fornøyde med livet men som ikke nødvendigvis gjør det.
Her skal jeg ta for meg noen mål mennesker har og reflektere litt rundt de, slik at hvis du har noen av disse målene, kan stoppe opp og reflektere over om hvorfor du har målene, hva du ønsker å oppnå og om målene vil være med på å oppnå det du virkelig ønsker.
Penger, masse penger.
Dette tenker jeg at de aller fleste mennesker ønsker, for hvem kan med hånden på hjerte ikke si at hvis de hadde vunnet 100 millioner i et lotteri, ville de tenkt at dette ville gjort live mye bedre, og at man vil komme til å være lykkelig resten av livet.
Dette tenker jeg vil kunne stemme den første tiden, kanskje til og med det første året, men etter hvert kommer man til å tilpasse seg den nye hverdagen og det nye og spennende vil bli normalt. Og så lenge det ikke var hovedsakelig mangel på penger som gjorde deg ulykkelig vil antagelig mange av de samme tingene som gjorde deg ulykkelig tidligere fortsatt kunne gjelde.
Men i tillegg til alle dine gamle bekymringer vil du med masse penger kunne risikere å få mange nye bekymringer, slik som hvis du får nye venner eller kjærester er det vanskelig å vite om de liker deg for pengene dine eller om de oppriktig liker deg, gamle venner kan bli misunnelige og begynne å fryse deg ut, de du omgås kan begynne å forvente at du skal spandere alt hvis dere er ute å spiser eller drikker og hvis du ikke gjør det kan de bli sure. Det vil også bli vanskelig å dele ditt nye liv med dine gamle venner, for mye av det du kan gjøre nå vil de aldri kunne gjøre. Eks. dere sitter å prater sammen, så begynner en å stolt snakke om den nye Volvoen han akkurat har kjøpt, da blir det rart hvis du skal ta opp hvor fornøyd du er med din tredje nye Lamborghini som du akkurat har kjøpt.
Skulle du bli venner med andre millionærer, kan det være at de har enda mer penger enn deg og gjør ting du ikke har råd til å gjøre, som kan få deg til å føle deg fattig, osv.
Og hvis du har en norsk gjennomsnittlig inntekt eller bedre, så er det strengt tatt veldig lite du ikke kan gjøre, som du kan gjøre hvis du blir veldig rik. Du kan selvfølgelig ikke kjøpe en sportsbil til over tre millioner, men du kan kjøpe en fin bil, du kan antagelig ikke spise ute på restaurant alle dager i uken, men du kan fint gå på restaurant av og til. Det eneste du må passe på for å få gjort alt du ønsker er å prioritere hva du bruker pengene på. For har du en gjennomsnittlig norsk inntekt eller over så er du strengt tatt blant en av de rikeste i verden.
Være for opptatt av karriere
Det å ha en karriere kan være viktig med tanke på lykke, men vil målet gi deg så mye lykke som du tror. Hva skjer når du endelig når karriere målene dine, vil da alt du har ofret være verdt det?
Jeg tenker at det å forfølge en karriere er godt for lykken og vil være med på å gi deg en mening i livet, men ved å ha for stort fokus på det, så velger du bort mye annet som kan gi deg enda mer lykke i livet. For det å bruke for mye tid på jobb og det å leve livet slik andre forventer at du skal gjøre, er en av de tingene flest folk angrer på når livet nærmer seg slutten (1). Slik at her tenker jeg det er viktig å tenke seg godt igjennom om hvorfor jobber du så hardt og er det virkelig dette du hadde gjort om du kunne velge å gjøre hva som helst annet. Er det viktigere for deg å jobbe enn å tilbringe tid med barna dine, familien din, vennene dine, holde på med hobbyene dine osv.
Det viktige her tenker jeg er at man finner sin egen gylne middelvei, hvor du finner ut av hva som betyr mest for deg og finner ut av hvordan du kan klare å bruke mest tid på det som virkelig betyr noe og minst tid på det som ikke er så viktig for deg.
Materielle ting
Mange får en lykkefølelse når de kjøper nye ting, og dette er helt riktig at de får. Men det mange glemmer er hvor flink kroppen er til å tilvende seg nye ting, og øke forventingene, slik at gleden avtar relativ raskt. Men hvis du fokuserer på sosiale relasjoner vil gleden vare mye lengre og ikke bli påvirket av tilpasningsmekanismen til kroppen vår (5).
Og noe av det jeg tenker er den viktigste grunnen til å passe på å ikke være for fokusert på å kjøpe deg selv nye fine ting (vil også kunne gjelde om du får noe fint) er Diderot-effekten (6), denne effekten gjør at hvis du for eksempel får eller kjøper deg en dyr og kjempefin jakke, vil du føle at du da trenger en like kul bukse som må passe til jakken, og når du kjøper deg en ny bukse, ser du kanskje at du også må ha nye sko som passer til jakken og buksene. Og etter at du har kjøpt masse nye klær, kan effekten smitte over på resten av huset, da du synes at alt må bli like fresht, og så har du plutselig kjøpt deg masse nytt som til syvende og sist ikke gir deg noe mer glede, men kun en slankere lommebok, som igjen kan hindre deg i å gjøre sosiale ting med dine venner.
Personlig får jeg ofte lyst på ting jeg ser på reklame eller leser om, som f.eks. PS5 (TV spillkonsoll), en ny mobiltelefon, ny bil, nye klær osv. Men når jeg får slike impulser pleier jeg å bruke 5 minutter å tenke over om de tingene virkelig vil gi meg noe mer glede enn mine gamle tilsvarende ting og om jeg virkelig trenger det. Og da kommer jeg oftest frem til at jeg fint kan klare meg uten de tingene en god stund til. Eks. når jeg får lyst til å kjøpe en PS5, vet jeg at jeg kan bruke og få glede av min PS4 en god stund til, da jeg nå bruker den veldig lite og har fortsatt en del spill jeg ikke har spilt ferdig, og hvis jeg kjøper meg den nye PS5 kommer jeg mest sannsynlig aldri til å få spilt ferdig PS4 spillene jeg har.
Jeg pleier også å tenke over hva annet kan jeg bruke pengene på, og om de vil gi meg mer lykke. Eks. hvis jeg heller sparer pengene for kjøp av en ny PS5, og alle de nye spillene og utstyrene jeg da må skaffe meg, kan jeg til sommeren heller bruke pengene på en fin ferietur, som vil kunne gi meg gode minner som kan vare resten av livet.
Ønsker barn for å bli lykkelig
Det er nok mange som tenker at det å få barn vil gjøre deg mer lykkelig. Dette vil være delvis riktig for oss i Norge, men det er kun en marginal økning. Og hvis man ser på land som ikke har like gode velferdsordninger (f.eks. USA) vil det å få barn faktisk gjøre deg mindre lykkelig (2). Og en litt overraskende fakta er at barn gjør kvinner mer ulykkelig enn menn (3).
Slik at ut i fra det, tenker jeg at hvis du ikke føler deg lykkelig, så burde du ikke få barn med det formålet å tro at du skal bli lykkeligere. Man burde da heller se på hvilke faktorer som faktisk påvirker lykken din og hvordan du kan gjøre noe rundt det.
Være i et forhold
Mye i samfunnet er bygget opp rundt at man skal finne en partner og stifte en familie. Og hvis man er singel vil man ofte få spørsmål om man har funnet noen, og hvis man sier at man ikke ønsker å finne noen vil man få litt skeptiske blikk. Noe forskning viser at mennesker som lever i par er de mest lykkelige, men psykolog ved University of California Santa Barbara, Bella DePaulo mener at mye av den forskningen er feil (4).
Ut i fra dette tenker jeg at kun det å bli sammen noen ikke i seg selv vil gi deg mer lykke, men at det å forfølge sine drømmer og være sann mot dine verdier er mye viktigere enn å strebe etter å komme i et forhold. For det å stresse med å komme i et forhold tenker jeg at kan være veldig negativt og virke som en ond spiral, ved at du kanskje tilpasser deg potensielle partnere for mye, som igjen gjør deg mindre spennende for den andre part (ved å ikke vise at du er selvstendig, har egne valg og drømmer), og at du eventuelt ender opp i et forhold hvor du ikke kan være deg selv, eller at du ender opp i et forhold med noen du egentlig ikke ønsker å være i et forhold med.
1 - https://bronnieware.com/blog/regrets-of-the-dying/
2 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222535/
3 - https://ifstudies.org/blog/does-having-children-make-people-happier-in-the-long-run
4 - https://www.psychologytoday.com/intl/blog/living-single/201501/getting-married-makes-you-happier-again-no-part-1
5 - https://psykologisk.no/2015/04/bli-lykkeligere/
6 - https://en.wikipedia.org/wiki/Diderot_effect